Hoe herstel je van een burn-out? Kwetsbare patronen en behandeling

Langdurige stress heeft ervoor gezorgd dat je in een burn-out terecht bent gekomen. Je bent opgebrand, voelt je lichamelijk en geestelijk uitgeput. Je voelt je machteloos en het lukt je niet meer om de dagelijkse dingen goed te doen. 

Een burn-out lijkt soms heel plots te komen, maar het is een heel proces waarin je als het ware 'spaart voor je burn-out'. Vaak is het dan ook al jaren aan de gang. 

Je gaat telkens over je grenzen, maar je bent het gewoon om te blijven verder doen. Je doet wat er van je verwacht wordt en duwt al die lastige gevoelens, die aangeven dat het teveel is, ver weg. Ook de signalen die jouw lichaam je geeft telkens wanneer over je grenzen gaat, blijf je negeren. Deze signalen zijn bij iedereen anders, maar dikwijls komen klachten als hoofdpijn, gespannen kaken, maag-darmproblematiek en slapeloosheid aan bod. 

burn-out

Er zijn verschillende factoren die maken dat je over je grenzen gaat en risico loopt op een burn-out. Ik zet er hier enkele op een rijtje: 

(deze lijst is niet eindig, dit zijn slechts enkele vaak voorkomende patronen die aan de basis kunnen liggen van een burn-out)

Hoogsensitiviteit

Mensen die hoogsensitief zijn, zijn gevoeliger voor prikkels en verwerken ook alles veel diepgaander. 

Er komen dagelijks veel prikkels op ons af en wanneer je je (nog) niet voldoende kan afschermen hiervoor, is de kans op overprikkeling groter. Hierdoor ervaar je meer stress en zal je sneller moe en uitgeput worden.

Je geraakt overspannen en de kans op burn-out stijgt. 

Heb jij ook snel last van overprikkeling? Download dan mijn gratis ontprikkelgids waarin ik je leer de signalen van overprikkeling te herkennen en de juiste acties te nemen om weer rust te vinden!

Naast overprikkeling zijn hoogsensitieve personen ook vatbaarder voor het overnemen van emoties van anderen. Ze zijn namelijk heel empathisch en kunnen zich goed inleven in de emoties van iemand anders, waardoor soms de lijn tussen emoties van zichzelf en die van de ander vervaagt. Al die emoties moeten ook weer verwerkt worden en vragen extra energie. 

HSP's die in hun kracht staan zijn meestal creatieve denkers. Helaas kan dit, wanneer ze helemaal uit balans zijn, overgaan in een spiraal van negatief denken. Ze gaan overanalyseren en piekeren en dit heeft effect op hun slaap en dagelijks functioneren. Je geraakt uitgeput en bent sneller vatbaarder voor stress en overspannenheid.

Hoogsensitiviteit is geen last, maar wanneer je als HSP niet in je kracht staat, kan de wereld heel overweldigend zijn. Je voelt je onder druk gezet waardoor rust en ruimte voor jezelf naar de achtergrond verschuift. Terwijl dat juist is wat je écht nodig hebt om overeind te blijven.

Perfectionisme

Als perfectionist wil je alles zo goed mogelijk doen, je zet je voor 200% in en bent dikwijls heel kritisch voor jezelf. Je wilt aan de wereld laten zien dat alles bij jou perfect loopt en dat er geen moeilijkheden zijn. 

Hulp vragen staat meestal niet in het woordenboek van een perfectionist. Want enkel jij weet hoe alles zo goed mogelijk gedaan moet worden. Je voelt je voor veel verantwoordelijk, zelfs voor dingen die eigenlijk niet jouw verantwoordelijkheid zijn. 

Onder dit alles zit meestal een angst om 'niet goed genoeg' te zijn, om niet te kunnen voldoen aan jouw normen (of die van een ander). 

Dit vraagt heel veel energie en vraagt ook mentaal veel van je. 

Perfectionisme is een patroon dat je hebt ontwikkeld gedurende de jaren en hoe verder je gaat in jouw perfectionisme, hoe meer kans dat een burn-out niet ver af meer is. 

Het is dan ook essentieel om dit patroon aan te pakken, liefst preventief, voordat je in een burn-out terecht komt. 

Pleasen

Wanneer je een pleaser bent, wil je graag voor iedereen zorgen, je wil dat iedereen gelukkig is en het naar zijn zin heeft. Jouw eigen behoeften zijn minder van belang en komen weinig of niet aan bod. 

Het kan zijn dat je zo ver in dit patroon zit dat je alleen nog maar bezig bent met anderen waardoor je zelfs niet meer weet wat jij nog wil of nodig hebt. Je bent als het ware 'vervreemd' van jezelf. 

Dat vele 'geven' aan anderen, maakt ook dat je gefrustreerd geraakt, want jij geeft zoveel maar krijgt amper iets terug. 

Net zoals perfectionisme is pleasen een patroon dat je je in de loop der jaren hebt eigen gemaakt, maar dat de kans op burn-out enorm vergroot.

Een coach kan je leren om terug te gaan ontdekken wat het is dat jij wil en nodig hebt en hoe je jouw grenzen kan aangeven. 

burn-out pleasen perfectionisme

Herstellen van je burn-out

Omdat je meestal jaren opbouwt aan je burn-out, kan herstel hiervan ook lang duren. Hoe lang dit exact duurt is heel verschillend en afhankelijk van allerlei factoren. Het beste is dan ook om geduld te hebben en te bouwen aan een misschien langer, maar wel duurzamer herstel

Lees ook mijn blogartikel 'Kan je helemaal herstellen van een burn-out?'.

Tijdens jouw burn-out herstel is het belangrijk om aandacht te besteden aan de volgende richtlijnen: 

Neem je rust

Het liefst van al wil je blijven doorgaan maar plots beslist jouw lichaam daar anders over. Hoe moeilijk het ook is, het is heel belangrijk dat je hieraan toegeeft. Dat je als eerste stap jouw rust neemt, zodat je kan herstellen. Blijven doorgaan heeft enkel tot gevolg dat je jouw lichaam nog verder uitput, dat je nog meer klachten zal krijgen en dat herstel nog langer zal duren. 

In het begin kan het heel moeilijk zijn om tot stilstand te komen en kan rust heel eng zijn. Als je dat herkent, lees dan zeker mijn blog 'Als rust nemen eng voelt' voor tips hoe je hiermee aan de slag kan gaan. 

Probeer te leren luisteren naar de signalen van jouw lichaam en enkel te doen waar je de energie voor hebt. Dit zal in het begin heel weinig zijn en dat is ok. Hoe verder je staat in jouw herstelproces, hoe meer dingen je weer kan gaan doen. 

Het leren aanvoelen van jouw energieniveau kan je hierbij helpen. Wanneer je goed leert voelen of je veel of weinig energie hebt en wat jij nodig hebt, kan je jouw activiteiten hierop afstemmen.

Dit zal er niet alleen voor zorgen dat je goed herstelt, maar het is een vaardigheid voor het leven die er voor kan zorgen dat je energieker wordt dan ooit! Als je hiermee aan de slag gaat, verlaag je de kans om weer in een burn-out te belanden drastisch.

In maakte een werkboek waarin ik jou leer om jouw energie niveau aan te voelen en hoe je bewuste keuzes kan maken. Je leert hoe je je energie kan aanvullen en bewaken, zodat je niet meer leegloopt! Klik hier onder voor meer info en om mijn werkboek Boost je energie aan  te kopen: 

Burn-out herstel

Blijf niet verder doen zoals je bezig was! 

Misschien wel het belangrijkste advies, doe niet verder zoals je bezig was! Bepaalde gewoontes en patronen hebben je in deze burn-out gebracht. Wanneer je op deze manier gaat verder blijven doen, is het kwestie van tijd voor je terug uitgeblust bent. 

Ga kijken waar jij steeds over je grenzen liet gaan. Welke patronen zoals pleasen of perfectionisme heb je doorheen de jaren ontwikkelt?

Neem je voldoende hersteltijd? Heb je voldoende fijne activiteiten doorheen de week?

Meestal zijn er verschillende oorzaken waardoor je over je grenzen bent gegaan en in een burn-out bent beland. Wanneer je hier zicht op hebt kan je aan de slag gaan en hier stap voor stap aan werken. 

Zoek hulp, doe het niet alleen

Om op een duurzame manier van een burn-out te herstellen heb je hulp nodig.

Enerzijds hulp en steun van je partner, familie, vrienden. Zij kunnen een luisterend oor zijn en jou ondersteunen door (huishoudelijke) taken van je over te nemen. 

burn-out herstel coaching

Anderzijds laat je je best ook ondersteunen door een professional, iemand die jou kan helpen om jouw patronen te doorbreken. Iemand die kan werken aan de onderliggende overtuigingen die aan de basis liggen van deze patronen. 

Een coach wijst jou op je blinde vlekken en helpt je naar oplossingen, mogelijkheden, waar je zelf nog niet eerder aan gedacht hebt.

Je leert weer voor jezelf te kiezen en grenzen te zetten. Om beter voor jezelf te gaan zorgen zodat jij een gelukkiger leven kan leiden. 

Ik ben graag jou ondersteuning in dit proces. Als coach ben ik een luisterend oor, ik help jou patronen doorbreken die je niet langer helpen. En daag je uit om jouw overtuigingen die hieronder liggen aan te pakken. 

Ik leer jou om jezelf weer om de eerste plaats te zetten, zodat jij weer goed voor jezelf leert te zorgen, want dan pas kan je er ook voor anderen zijn. 

Dit alles gebeurt in een veilige omgeving, zonder oordeel.

Boek hier jouw eerste gesprek

of vraag hier je gratis kennismaking aan

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.