Een burn-out ontstaat wanneer je teveel en te lang over je eigen grenzen bent gegaan. Je voelt je opgebrand, bent fysiek en mentaal uitgeput.
Je hebt lange tijd onvoldoende voor jezelf gezorgd en gaf andere zaken (je werk, huishouden, het zorgen voor anderen, deadlines…) voorrang.
Bij burn-out behandeling is het dan ook essentieel dat je leert om aan echte zelfzorg te doen, om jezelf weer op de eerste plaats te zetten.
Meer over burn-out behandeling lees je in mijn blogartikel 'Kan je helemaal herstellen van een burn-out?'.
Zelfzorg helpt je ook om beter om te gaan met stress en om signalen van overbelasting sneller te herkennen, zodat je tijdig kunt ingrijpen voordat het (opnieuw) tot een burn-out leidt.
Door zelfzorg zorg je niet alleen voor een beter burn-out herstel, je bouwt ook veerkracht op!
Het is belangrijk om zelfzorg niet te zien als iets dat je éénmalig doet, of enkel als burn-out behandeling. Het zou een onderdeel moeten zijn van jouw dagelijkse routine. Zo kan je tijdig je batterij weer opladen en zorg je ervoor dat je niet overspannen geraakt.
Hierbij enkele adviezen om zelfzorg toe te passen in je burn-out:
1. Leer luisteren naar je lichaam
Om te herstellen en verdere uitputting te voorkomen is het nodig dat je de signalen van je lichaam leert herkennen.
Vaak heb je voorheen tekens genegeerd en bleef je (ondanks de signalen die je je lichaam je gaf) toch gewoon doorgaan. Denk maar aan lichamelijke klachten van hoofdpijn, gespannen spieren, gespannen kaken..
Dit zijn duidelijke signalen van je lichaam dat het teveel is en dat je nood hebt aan rust en herstel. Maar regelmatig worden deze klachten genegeerd en blijven we doorgaan.
Hier zijn een aantal tips om beter te leren luisteren naar je lichaam tijdens je burn-out herstel:
-
Neem rust
Als je in een burn-out zit, is het essentieel om voldoende rust te nemen.
Luister naar je lichaam wanneer het aangeeft dat het moe is en geef jezelf de tijd om te herstellen. Neem regelmatig pauzes gedurende de dag en zorg voor voldoende slaap.
Het is normaal dat je in het begin meer uren slaapt dan gebruikelijk, jouw lichaam heeft deze hersteltijd nodig.
-
Eet gezond
Voeding speelt een belangrijke rol bij het herstellen van een burn-out. Geef je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om te herstellen.
Eet gezonde, evenwichtige maaltijden met veel groenten, vezels en eiwitten en vermijd cafeïne, suiker en bewerkte voedingsmiddelen.
-
Beweeg
Beweging kan helpen om stress te verminderen en je energieker te voelen.
Kies de juiste vorm van lichaamsbeweging die past bij jouw energieniveau. Of het nu gaat om wandelen, yoga of zwemmen, zorg ervoor dat je luistert naar hoe je lichaam reageert en pas je training aan indien nodig.
Door te bewegen komen er endorfines vrij die je een goed gevoel geven.
Het is belangrijk om langzaam en met geduld te luisteren naar je lichaam tijdens een burn-out.
Het herstelproces kan lang duren, maar met de juiste aandacht en zorg voor je lichaam kun je uiteindelijk weer in balans komen. Luister naar je lichaam, geef het de zorg en aandacht die het verdient.
2. Luister naar je emoties
Emoties zijn belangrijke boodschappers, ze willen iets duidelijk maken en willen dat er naar hen geluisterd wordt.
Dit hebben we niet altijd geleerd in onze kindertijd. Soms hebben we zelfs aangeleerd gekregen om onze emoties te negeren en ver weg te duwen.
Het leren herkennen, doorvoelen en leren luisteren naar je emoties is een essentieel onderdeel van burn-out behandeling.
Geef hen de aandacht die ze verdienen en probeer te achterhalen wat deze emotie je wil zeggen.
Wanneer je je bv. verdrietig voelt, wil dat meestal zeggen dat er sprake is van verlies of gemis. Of je bent afgewezen geweest en daarmee gekwetst.
Dit verdriet bouwt spanning op in je lichaam en is het nodig om deze spanning te ontladen zodat deze zich niet gaat vastzetten in jouw lichaam. Huilen kan helpen met deze ontlading, er komen dan hormoonstofjes vrij die je helpen om je lichaam weer terug te laten ontspannen.
Daarom is het wel nodig dat je dit verdriet echt gaat voelen, de pijn gaat toelaten.
Deze emotie zal niet blijven duren en ze toelaten zorgt ervoor dat er telkens een stukje geheeld kan worden, waardoor het verlies, gemis of de afwijzing minder pijnlijk wordt.
3. Doe bewust activiteiten om je stress te verminderen
Wanneer je in een burn-out zit, is het heel belangrijk om bewust activiteiten te doen om je stress te verminderen.
Een burn-out kan namelijk zwaar doorwegen op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Door gedurende lange tijd overbelast te worden en te veel druk te ervaren, raakt je lichaam uitgeput en kun je last krijgen van symptomen zoals vermoeidheid, angst, depressie en concentratieproblemen.
Het is daarom belangrijk om bewust tijd vrij te maken voor ontspanning en zelfzorg.
Dit kan bijvoorbeeld door het beoefenen van mindfulness, meditatie, yoga, sporten of wandelen in de natuur.
Dit kan helpen om je gedachten tot rust te brengen en je te verbinden met je lichaam. Luister naar je ademhaling en focus op het hier en nu. Het is niet erg als je toch afdwaalt, kom met je aandacht telkens opnieuw terug naar de activiteit waarmee je bezig was.
Door bewust activiteiten te kiezen die je stress verminderen, geef je jezelf de mogelijkheid om te herstellen en weer op te laden.
4. Wees mild en geduldig voor jezelf
Als je thuis bent met een burn-out is dit vaak een emotioneel en fysiek uitdagende periode waarin het belangrijk is om mild en geduldig te zijn voor jezelf.
Het is verleidelijk om streng te zijn voor jezelf en hoge verwachtingen te hebben over hoe snel je zou moeten herstellen van een burn-out. Maar dit kan juist averechts werken en ervoor zorgen dat je nog meer druk voelt en jezelf nog verder uitput.
Door mild en geduldig te zijn voor jezelf, geef je jezelf de ruimte om te herstellen op je eigen tempo. Dit betekent dat je mag accepteren dat het oké is om hulp te vragen, om grenzen te stellen en om rust te nemen wanneer je dit nodig hebt. Het betekent ook dat je jezelf mag toestaan om fouten te maken en dat je niet perfect hoeft te zijn.
Mild en geduldig zijn voor jezelf betekent ook dat je jezelf mag omringen met steunende mensen die naar je luisteren en je begrijpen. Het betekent dat je jezelf mag voorop stellen en dat je mag kiezen voor zelfzorg activiteiten die jou helpen om te ontspannen en te herstellen.
Dus verwacht niet dat je meteen beter zult zijn en wees vooral mild en geduldig voor jezelf. Zo zorg je op een liefdevolle manier voor jezelf en geef je jezelf de ruimte om te herstellen en weer krachtig en veerkrachtig te worden.
Lukt het jou niet meer alleen om uit je burn-out te komen?
Voel je je uitgeput, moedeloos en weet je niet meer hoe je jouw situatie moet aanpakken?
Ik ondersteun jou graag met praktische handvaten om duurzaam te herstellen van jouw burn-out! Zodat jij je weer energiek kan voelen, zodat je minder snel geraakt wordt en weer kan genieten van gezelschap en rust en ontspanning.
In mijn stress en burn-out herstel traject begeleid ik jou op een heel praktische manier in dit herstel, lees er alles over door te klikken op de knop hieronder:
Reactie plaatsen
Reacties