Waarom is nee zeggen toch zo moeilijk? Waarom kunnen we zo moeilijk aangeven wat we willen (of beter: niet willen)?
Dit kan verschillende redenen hebben:
- we voelen ons verantwoordelijk voor het geluk en de gevoelens van anderen. Wat niet onlogisch is, in onze maatschappij wordt steeds de nadruk gelegd op het zorgen voor anderen.
- we zijn bang voor de reactie van de ander: gaat hij/zij kwaad, teleurgesteld zijn?
- door een gebrek aan eigenwaarde en zelfliefde. Het gevoel van ‘ik ben niet goed genoeg' willen we verhelpen door bevestiging bij anderen te gaan doen en daarom gaan we pleasen en kunnen we moeilijk onze grenzen aangeven. (meer over pleasen in mijn blog 'Van pleasen naar grenzen aangeven).
Klik hier om deze aflevering te luisteren op Spotify.
Het heeft nochtans veel voordelen om je grenzen aan te geven:
- op deze manier zorg je voor jezelf, je beschermt jezelf tegen energieverlies. Dit wil niet zeggen dat je niet loyaal mag zijn, maar met respect voor je eigen grenzen. Geef wat je te geven hebt, voor wat je op dat moment ruimte hebt.
- je zelfvertrouwen, zelfrespect vergroot en anderen gaan jou en je grenzen meer aanvaarden en respecteren.
Je grenzen niet aangeven is niet eerlijk t.o.v. jezelf maar ook niet t.o.v. de ander, je bent hierdoor niet oprecht en de ander kan dit ook aanvoelen.
Nee zeggen in 7 stappen:
Het kan moeilijk zijn om hiermee te starten, zeker wanneer je dit eerder nog niet (veel) deed.
Ik help je op weg met deze 7 stappen:
- Ken jezelf en je eigen grenzen: leer luisteren naar jezelf, wat wil je echt? Leer je gevoelens herkennen wanneer je over een grens gaat.
- Geef jezelf bedenktijd: je hoeft niet meteen te antwoorden, bereid je voor en oefen, wat wil je?
- Hou het simpel en kort: niet verantwoorden, eerlijk en duidelijk! Bedenk ook geen smoesjes maar KISS (keep it simple & stupid), benoem exact wat je wil en laat geen marge voor interpretaties of om je te overtuigen.
- Maak een goede planning en bepaal je prioriteiten, dit maakt het gemakkelijker om te zien of iets nog erbij kan of niet.
- Blijf bij je standpunt, herhaal je nee! Zeker in het begin, wanneer je start met nee zeggen en je grenzen aangeven, kan het zijn dat je op veel weerstand botst. Anderen zijn die niet gewoon van je en gaan je misschien proberen te overtuigen, of de vraag herhalen. Blijf dan gewoon herhalen wat je al eerder zei.
- Je mag van gedachten veranderen. Misschien heb je automatisch ja gezegd, maar voelt het toch niet aan als een oprechte ja. Kom er dan later op terug en geef aan dat het toch niet past of je er niet op in kan gaan. Ook hier: KISS (keep it simple & stupid!)
- Oefen! En wees bereid je oncomfortabel te voelen. Verwacht niet dat het meteen perfect is, maar vier de stappen die je zet!!
Ik wens je heel veel succes hiermee! Deel zeker deze tips met anderen die ze kunnen gebruiken en tag me op IG @plan_rust, dat zou ik super fijn vinden!
Reactie plaatsen
Reacties