Als HSP of hoogsensitief persoon kan het ‘drukke’ leven een hele uitdaging zijn. Je bent namelijk veel gevoeliger voor prikkels. Wat er ook voor zorgt dat je veel sneller overprikkelt geraakt.
De combinatie met werk en gezin kan voor HSP’s heel overweldigend zijn, zeker wanneer je (zoals ik) enkele hevige kinderen in huis hebt rondlopen.
Ik deel graag mijn tips met jou hoe ik hiermee omga zodat ik (meestal) overprikkeling kan voorkomen.
De gevoeligheid van prikkels
De prikkels waar jij gevoelig voor bent zijn heel persoonlijk. Waar ik gevoelig voor ben, hoeft niet hetzelfde te zijn als waar jij gevoelig voor bent.
Maar de meeste prikkels hebben een grotere impact: geluid wordt harder gehoord, pijn wordt harder gevoeld, emoties worden harder gevoeld..
Als mama van (jonge) kinderen is het leven al een hele uitdaging, er moeten vele ballen in de lucht gehouden worden. Als je daarnaast ook hooggevoelig bent voor prikkels, kan dit een hele uitdaging zijn!
Deze blogpost kan je ook beluisteren op mijn podcast, klik hier om de aflevering te beluisteren op Spotify.
Hoe ga je hiermee aan de slag?
1. Jezelf leren kennen
Niet alleen als HSP of als mama, maar voor iedereen die graag bezig is met persoonlijke ontwikkeling is dit een belangrijke eerste stap.
Specifiek als HSP kan je jezelf volgende vragen stellen:
- Waarvoor ben ik gevoelig?
Om te kijken voor welke prikkels jij gevoelig bent, kan je vertrekken vanuit je zintuigen. Maar daarnaast zijn er ook nog prikkels via emoties, dingen die aanvoelt.
In mijn artikel 'HSP en wat nu?' ga ik hier dieper op in.
-
Hoe herken ik dat ik overprikkeld ben?
Kenmerken van overprikkeling kunnen zijn:
- niet goed kunnen denken, over analyseren, piekeren,
- impulsief reageren, snel uitvliegen
- een gespannen lichaam
- onrustig zijn, gejaagd zijn
Wanneer je inzicht hebt in hoe jij bent als HSP, kan je hiermee aan de slag!
2. Gebruik een koptelefoon!
Zelf ben ik zeer gevoelig voor geluiden: harde geluiden, vele verschillende geluiden, schelle geluiden..
Daarom is voor mij een geluidsdempende koptelefoon een life saver!
Voor in de auto, tijdens het koken of als je aan het werk bent en er veel achtergrond geluid is. Ook mijn HSP dochter heeft regelmatig een geluiddempend exemplaar op wanneer het even teveel is of wanneer ze zich wil concentreren.
Er zijn heel veel soorten geluiddempende koptelefoons of oortjes, zelf gebruik ik vaak deze kleine Loop Earplugs, ze zijn heel handig om mee te nemen en ze zijn er in verschillende opties wat betreft de geluidsdemping.
3. Las regelmatig tijd alleen in.
Mensen zijn sociale wezens, we zijn graag bij anderen en zijn amper nog op onszelf.
Nochtans is het heel nuttig om af en toe eens een moment voor jou alleen te nemen. Zo kan je even tot rust komen en alle prikkels verwerken die je hebt opgedaan.
Het is de basis voor zelfzorg als HSP!
Gun je kinderen ondertussen wat schermtijd (ze zullen niet klagen đ) en zonder je af of ga even alleen wandelen wanneer je partner thuis is.
4. Beperk sociale activiteiten
Zeker als je kinderen hebt staat je weekend (en je weekavond) snel vol gepland. Toch is het zeer nuttig om dit regelmatig te beperken (zie puntje hierboven!).
Beperk ze niet alleen in aantal maar ook in duurtijd, organiseer bv. een feest waarbij je afspreekt dat het feest duurt van 13u - 16u, zo beperk je je prikkels en heb je voldoende tijd nadien om op te laden!
Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze op regelmatige basis de tijd krijgen om tot rust te komen, te ontprikkelen en alles te verwerken. Zo hoeft deze verwerking niet alleen maar 's nachts te gebeuren.
5. Zorg ook voor voldoende ontspanningstijd
Naast het beperken van prikkels en activiteiten is het (zeker als HSP) ook heel belangrijk om vaste oplaadmomenten te gaan creëren. Dit kunnen momenten zijn van ontspanning, maar ook van inspaninning.
Enkele voorbeelden: vaste sportavond, afspreken met een vriendin..
Zodat je nadien weer voldoende energie hebt om er weer tegenaan te gaan.
Wanneer je lange tijd weinig aan zelfzorg hebt gedaan en je niet goed meer weet hoe je kan ontspannen, ga dan dingen uittesten!
Begin met wat je vroeger (als kind) graag deed; bv. kleuren, skaten, muziek luisteren.
Probeer daarnaast ook zeker nieuwe dingen, ga ik iets doen dat je aanspreekt of vraag eens aan vrienden, familie, wat zij doen om te ontspannen.
Het kan ook helpen om hier een vaste dag voor te reserveren, zo heb je jou vast oplaadmoment in de week en loop je niet plots meer zonder energie.
6. Maak overgangen rustig.
We zijn gewend om heel veel te doen en ook heel snel alles achter elkaar. Je holt van je werk naar school om je kinderen op te halen, of doet misschien nog even een tussenstop aan de supermarkt.
Wat als je eens eerst 10 min. thuis op adem zou komen? Om in alle rust nog een tas koffie te drinken en even naar buiten te staren of de kat te strelen. Hoe zou je dan aan de schoolpoort staan? En hoe zou de avond dan verder verlopen?
Ook bij thuiswerk kan je eerst even naar buiten gaan voor je aan het volgende begint.
Die tussenpauzes geven je hersenen de tijd om het ene af te ronden en je weer klaar te maken voor het volgende. Je geeft ze letterlijk een 'adempauze'.
7. Als het toch even allemaal wat veel is: doe een braindump!
Je hoofd leegschrijven kan je heel veel rust brengen. Het geeft je overzicht en brengt je tot rust.
Ik ben zelf een hele grote fan van alle manieren van schrijven om aan persoonlijke ontwikkeling te doen, ik schreef er ook een blogpost over: 'Schrijven als zelftherapie'.
Dat waren mijn tips om als HSP moeder het hoofd boven water te houden đ .
Hopelijk kunnen ze jou ook helpen om overprikkeling te voorkomen!
Toch kan het zijn dat je alsnog overprikkeld geraakt. Wanneer je tijdig de signalen herkent van overprikkeling kan je actie ondernemen zodat het niet zo ver hoeft te komen.
In mijn gratis e-book deel ik met jouw wat de signalen zijn van overprikkeling en hoe je hiermee aan de slag kan gaan zodat je weer tot rust komt.
Reactie plaatsen
Reacties