Wat wil jij later worden?

Kreeg jij deze vraag vroeger ook?

Als je net als ik vele talenten en interesses hebt is dit een vraag die moeilijk te beantwoorden was 😅 

Mensen met vele interesses en een grote behoefte aan variatie, noemen ze ook wel creatieve generalisten of multipotentials.

Door die veel interesses, kan er veel onrust zijn in je hoofd, want wat is nu jouw ene ding? Jouw passie? Ook anderen verwachten meestal dat dit in de loop van de jaren duidelijk wordt. Dat je 1 ding kiest en hier helemaal voor gaat (en dit voor de rest van je leven doet 🙃) .

 

Dat geeft nog extra druk om dit 'ene ding' te vinden. Maar misschien wil jij je niet beperken tot maar 1 ding, 1 job of 1 vakgebied.. Misschien wil jij wel heel graag verschillende dingen ontdekken en doen. 

Het is een persoonlijke zoektocht en je hoeft niet te zijn zoals anderen, je hoeft helemaal niet maar 1 ding te kiezen. 

De rode draad 

In plaats van naar 1 ding te zoeken, kan je beter naar jouw rode draad zoeken. Dit is iets wat al jouw talenten en interesses gemeenschappelijk hebben. Probeer dit eens:

Denk na over 5 denkbeeldige levens. 

Wie zou je zijn, wat zou je doen? Schrijf ze allemaal uit en bestudeer ze: wat vind je aan elk leven zo leuk? Wat doe je op een dag? Waar ben je mee bezig? 

Zijn er dingen die opvallen en die overeen komen in die levens? Wat komt er terug? 

Dit kunnen verschillende dingen zijn: bv. creativiteit, bewust leven.. 

Het kunnen ook meerdere rode draden zijn! Probeer te zoeken naar die dingen die steeds terug komen en die voor jou belangrijk zijn.

Een andere manier om je rode draad (of draden) te vinden is door te kijken naar je interesses.

Maak een lijst van je hobby's, interesses, dingen waar je graag mee bezig bent en bekijk dit lijstje aandachtig.

Welke dingen vind je er leuk aan? Hier kan je groepjes (je rode draden) in terugvinden. 

Dit is een oefening uit het boek 'Hoe word je alles' van Emilie Wapnick, een heel boeiend boek over en voor creatieve generalisten. 

3 componenten voor een gelukkig leven

Volgens Emilie zijn er 3 elementen die belangrijk zijn voor een gelukkig leven als creatieve generalist. 

En waar je best rekening mee houdt om je leven in te richten: 

 1. Financiële middelen of geld

We hebben allemaal geld nodig om in onze basisbehoeften te voorzien maar hoeveel geld heb jij écht nodig? Heb jij graag veel geld? Of leg jij de focus liever op iets anders? 

Het kan moeilijk zijn bij veel interesses en wanneer je misschien graag wisselt van job om je inkomen stabiel te krijgen. Dus is het belangrijk om hierbij stil te staan. Misschien kan je bepaalde interesses als hobby houden zonder er een job en inkomen uit te willen halen. 

 2. Zingeving

Het gevoel dat wat je doet ergens tot bijdraagt, je noemen het ook wel eens 'je why'. 

Dit is iets dat bij iedereen anders is en waar niet iedereen evenveel nood aan heeft maar bij de meeste creatieve generalisten is dit ook een belangrijk onderdeel van hun leven.

Om je 'why' te vinden kan je je afvragen wat je motiveert, waarom je iets doet? Natuurlijk zijn ook meerdere why’en mogelijk! 😊

 3. Variatie

Nog een belangrijke component voor een creatieve generalist 😅 Hoeveel variatie heb jij nodig?

En op welke manier wil jij deze variatie in jouw leven? Wil jij veel variatie in je job, of liever in je vrije tijd? Wissel je graag om de paar jaar van job en van (werk) omgeving? Hiermee experimenteren kan veel duidelijkheid geven. 

Struggles van een creatieve generalist

Omdat je zoveel verschillende dingen boeiend vindt en zoveel nood hebt aan variatie kan je je wel eens onzeker voelen, of stuiten op onbegrip van anderen. Hoe ga je hier nu mee om? 

Ken jezelf, wat vind jij belangrijk in je leven? En wees mild voor jezelf! Vooral wanneer je weer eens van het ene naar het andere 'hopt', dit is wie jij bent en daar mag je trots op zijn!

Onthoud ook dat je niet bent wat je doet, je bent meer dan je werk/job! Probeer je hiervan los te koppelen, dit maakt het gemakkelijker om van job, hobby,... te veranderen. 

Hoe ga om met onzekerheden? 

Houd je successen bij! Noteer ze in een apart dagboekje en kijk hier regelmatig in terug om jezelf te motiveren. En ik zei het al: wees lief voor jezelf! Hoe zou je een vriend(in) toespreken? 

Helaas zullen er ook altijd mensen zijn die je niet begrijpen

Kijk daarbij eens naar wie deze mensen zijn? Als ze belangrijk voor je zijn, loont het misschien wel om uit te leggen hoe je in elkaar zit. En geef ze ook de tijd om dit te verwerken en hieraan te wennen! (Die tijd heb jij misschien ook wel nodig gehad.)

Ga om met mensen om die je steunen, die interesse hebben in wat je doet! 

En de belangrijkste persoon hierbij ben jij! Probeer er voor jezelf te zijn zoals je dat zou doen voor een familielid of goede vriend(in). 

Jezelf kennen en weten hoe je in elkaar zit helpt hierbij! Wie ben jij? Wat zijn jouw dromen en verlangens? Waarvan wil je meer in je leven? 

 

In mijn online cursus 'Zorg voor jezelf' is zelfonderzoek een belangrijk onderdeel. Ook gaan we aan de slag met je mindset, zodat jij vol vertrouwen tijd kan nemen voor jezelf. In de laatste module leer je meer over jouw interne batterij. Waar jij van oplaad en waar jij van leegloopt. Je leert rustmomenten in te plannen en herkennen wanneer jij overspannen bent en wat je dan kan doen. 

 

Wil jij op een duurzame manier voor jezelf gaan zorgen? Koop dan nu mijn online cursus 'ZORG VOOR JEZELF' aan en ga meteen van start!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.