Pieker gedrag is iets dat velen herkennen. Ons hoofd zit dikwijls vol met allerlei negatieve gedachten.
Wat kan hierbij helpen en hoe pak je doemdenken aan? Daar heb ik het graag over in dit blog artikel.
Piekeren is normaal
De momenten waarop de meeste mensen piekeren is ‘s nachts, of vlak voor het slapengaan. Ook op momenten in de dag wanneer je even tot rust komt, komen er allerlei gedachten in je hoofd.
Dat is heel normaal! Wanneer je tot rust komt, heeft ons hoofd de tijd om alle prikkels van de dag te verwerken en dan komt er dikwijls veel naar boven. Ook gedachten over wat je de komende dagen moet doen of wat er gaat gebeuren.
Gedurende de dag komt er zoveel op ons af en we zijn met zoveel dingen bezig. We gaan van het werk naar het school, nog snel naar de winkel, eten maken. Er zijn weinig momenten van rust. Terwijl ons hoofd die momenten van rust nochtans heel hard nodig heeft om alles te verwerken.
Pauzes gedurende de dag
Het kan helpen om in de loop van de dag al kleine rustmomenten in te lassen. En deze moeten niet lang duren: bv. als je bv koffie gaat halen en je staat te wachten, neem niet je gsm maar staar even naar buiten.
Als je tijdens het werk 1 taak hebt afgerond, ga dan voor je aan de 2e taak start even je benen strekken en ga bv. even naar het toilet.
Ook het hollen van je werk naar de winkel of school kan je anders doen. Stop eerst even thuis, of op een plekje tussenin. Zet je 5-10 min. neer met een tas koffie of thee, zonder extra prikkels van je smartphone en staar gewoon even voor je uit.
Wanneer je je tijdens het werk niet meer kan focussen, is het tijd om even pauzeren. Dit is je lichaam dat aangeeft dat het nood heeft aan een rust moment.
Het lijkt misschien 'not done' om regelmatig pauze te nemen wanneer je in loondienst werkt. Maar dit hoeven geen pauzes van een kwartier te zijn. Ga bv. eens naar die collega die je normaal een mailtje zou sturen en maak er een praatje mee. Wanneer je even met je hoofd met iets helemaal anders bezig bent, kan je er nadien terug helemaal voor te gaan.
Probeer die pauzes te zien als iets heel waardevols, niet als tijdverspilling. Ze ‘resetten’ je brein en zorgen dat je nadien beter gefocust bent. We doen zelden ‘niets’, maar we kunnen echt wel meer momenten van rust en saaiheid gebruiken in onze al zo drukke maatschappij!
Schrijven om je gedachten te ordenen
Als je hoofd vol zit en je blijft maar in je gedachten zitten, kan het ook helpen om te schrijven. Schrijf alles op wat je bezig houdt, wat je nog moet doen. Zo krijg je overzicht en maak je je hoofd leeg.
Als je last hebt van opkomende gedachten wanneer je in bed ligt, leg dan een boekje of post-its op je nachtkastje waarin je alles op schrijft dat in je hoofd opkomt.
In mijn blogpost 'Schrijven als zelftherapie', deel ik 4 manieren met je die je positiever in het leven doen staan en meer inzicht kunnen geven in je gedachten.
Doemdenken te baas
Wanneer we piekeren gaan we ook snel doemdenken. Er komen dan allerlei negatieve gedachten in je op, die zouden kunnen gebeuren. Vaak is dit op momenten van stress of als er grote veranderingen op de planning staan.
We gaan zaken over denken, kunnen 101 scenario's bedenken waarin het slecht afloopt. Henkenbaar?
Het helpt als je je hiervan bewust bent. dat je gewoon herkent: ‘ah, ik doe het weer, Ik ben weer aan het doemdenken!'
En wat mij vooral hierbij geholpen heeft: probeer eens het andere scenario te bedenken. Want we zijn gedreven in het slechtse scenario te zien, het ergste dat zou kunnen gebeuren. Maar hoe ziet het eruit als het wel goed loopt?
Als ondernemer kom ik heel vaak momenten tegen dat er bepaalde gedachten naar boven komen, dat ik denk ‘wie zit er nu op mij te wachten’, of ‘dat gaat toch niet werken’.
Maar dan denk ik heel bewust: 'Wat als het wél werkt, wat als ik bv. heel veel inschrijven krijg voor mijn online cursus, wat als ik wél veel mensen hierbij kan verder helpen. Hoe zou ik mij dan voelen? Wat zou dit met mij doen?' Door je dit zo detailleert mogelijk in te beelden en dit zo vaak mogelijk te doen, ga je na een tijd minder automatisch deze negatieve gedachten hebben. Probeer het maar eens!
Wat ook kan helpen is om een powerpose aan te nemen vlak voor je aan iets spannends moet beginnen:
- sta recht, zet je benen iets uit elkaar (stevig op de grond)
- zet je handen in je zij
- borst naar voor
- hef je kin omhoog
Deze houding straalt zelfvertrouwen uit en je voelt je krachtiger!
Praat erover!
We zijn, in onze maatschappij, geneigd dingen ‘zelf op te lossen’, dingen 'zelf te doen'. Maar erover praten met anderen geeft heel veel steun. Je verhaal kunnen vertellen, een luisterend oor, het kan al veel doen!
Dus praat erover met je partner, een goede vriendin, iemand waar je je goed bij voelt.
Ook bij mij ben je welkom om hierover te praten. Tijdens mijn coaching sessies wil ik jou een veilige plek geven, waar je jouw verhaal kan doen. Waarin in naar jou luister.
Ik wil jou steun geven, maar je ook uitdagen, zodat je andere dingen gaat proberen.
Zodat je kan gaan onderzoeken wat er bij jou past en wat mogelijke oplossingen kunnen zijn voor de dingen waar je in vastloopt.
Heb jij het gevoel dat het niet allemaal loopt zoals je wil? Dat er iets ‘mist’ in je leven of dat het allemaal wat teveel is en je iemand kan gebruiken om terug structuur en overzicht te brengen?
Vraag dan je gratis kennismakingsgesprek aan. Dit is een geheel vrijblijvend gesprek van ongeveer 20 min. dat online doorgaat. We maken kennis en kijken of ik de juiste persoon ben om jou verder te helpen.
Het is helemaal gratis dus je hebt niets te verliezen! Je bent heel welkom!
Reactie plaatsen
Reacties