We maken het allemaal weleens mee: je merkt dat het werk dat je ooit met zoveel passie en plezier deed, nu meer aanvoelt als een verplichting. Je sleept je door de dagen heen en krijgt al buikpijn als het einde van het weekend nadert.
De vonk lijkt verdwenen te zijn en je vraagt je af waar je ooit je werkplezier bent verloren. Gelukkig is het niet onmogelijk om dit plezier terug te vinden.
In deze blog deel ik een aantal handige tips en inzichten die je kunnen helpen om de vreugde in je werk weer terug te vinden.
Want wie zegt dat werk alleen maar hard werken en stress hoeft te zijn?
Met de juiste acties en de juiste mindset kan je werk weer een bron van energie en voldoening worden.
Waarom is werkgeluk belangrijk?
Uit het Nationaal Geluksonderzoek (uitgevoerd door professor Lieven Annemans van UGent en ondersteund door NN) blijkt dat een job voor Belgen 18% van ons geluk bepaalt.
Daarnaast zijn mensen die gelukkig zijn in hun job ook doorgaans gezonder.
Dit komt omdat stress en negatieve gevoelens een hele impact hebben op je lichaam. Wanneer je lange tijd onder onder voortdurende spanning staat en gericht bent op actie, zorgt dit ervoor dat je lichaam uitgeput wordt en je afweersysteem minder goed functioneert.
Je wordt sneller ziek en bent vatbaarder voor ziektes.
Langdurig ongelukkig werken kan ook leiden tot burn-out of overspannenheid. (lees hierover meer in mijn artikel: 'Hoe kan je herstellen van een burn-out')
Je hebt er dus alle baat bij om aan je werkgeluk te werken!
Onderzoek wat je ongelukkig maakt
Start hiervoor eerst bij het onderzoeken van jouw negatieve gevoelens. Ze zijn er niet voor niets, ze willen jou een signaal geven dat er iets anders moet. Deze negatieve gevoelens hebben een functie!
Het is niet altijd makkelijk om te achterhalen wat precies de reden is dat je ongelukkig bent op het werk. Soms lijkt het alsof er meerdere factoren voor stress zorgen waardoor je moeilijk de hoofdoorzaak kan zien.
Toch is het belangrijk om hier achter te komen, zodat je gerichter actie kan nemen en kan zoeken naar oplossingen.
Allereerst is het belangrijk om eerlijk naar jezelf te kijken. Neem de tijd om te reflecteren en sta stil bij je emoties en gedachten, en probeer te achterhalen wat je precies dwars zit.
Is het bijvoorbeeld de werkdruk die te hoog is, zijn er taken die je niet leuk vindt, zijn het je collega's waarmee je niet goed kunt opschieten, of heb een moeilijk relatie met je leidinggevende? Misschien is een slechte werk-privé balans de oorzaak of heb je het gevoel dat je niet al je potentieel kan benutten in je huidige job.
Probeer duidelijk te krijgen waar de oorzaak voor jou ligt.
Het kan helpen om met anderen te praten over hoe je je voelt. Dit kunnen collega's zijn, vrienden, familieleden of een professional zoals een coach of therapeut.
Door je gevoelens te delen en te bespreken, kunnen anderen je vaak ook inzichten geven die je zelf misschien over het hoofd ziet. Ze kunnen duidelijkheid scheppen in de warboel van jouw gedachten.
Een andere manier om de reden van je ontevredenheid te vinden, is door te kijken naar je waarden en behoeften.
Wat vind je echt belangrijk in je werk? Is dat op dit moment voldoende aanwezig in je job? Op welke gebieden voel je je niet gehoord of gezien? Is er nog iets anders waar jij nood aan hebt, dat je momenteel niet krijgt?
Wanneer je duidelijk hebt wat de reden is dat je ongelukkig bent op het werk, kan je hier ook iets aan doen!
Ga het gesprek aan
Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan met je huidige werkgever (dit kan je baas zijn of een HR-manager) en open te communiceren over hoe jij je voelt en wat je op dit moment mist.
Hier ligt misschien wel de sleutel tot het oplossen van het probleem!
Door te praten over wat je dwarszit, kun je samen met je werkgever op zoek gaan naar oplossingen en verbeteringen.
Probeer steeds op een verbindende manier te communiceren. Vertrek in het gesprek van hoe jij je momenteel voelt, geef aan wat je nodig hebt en doe dan een verzoek naar hem.
Je zal niet altijd krijgen wat je gevraagd hebt, maar een open, verbindend gesprek zorgt ervoor dat je je gezien voelt en de feedback aan je werkgever kan bijdragen aan een betere werkomgeving. Misschien is je werkgever niet op de hoogte van jouw ontevredenheid en kan hij actie ondernemen om de situatie te verbeteren.
Door het gesprek aan te gaan, geef je je werkgever de kans om te luisteren naar jouw behoeften en wensen, en hierop te reageren.
Door uit te spreken waar voor jou het schoentje wringt, zal er ook een last van jouw schouders vallen. Het feit dat je open kunt praten over je gevoelens zorgt voor opluchting.
Het kan ook best spannend en eng zijn om dit gesprek aan te gaan. Maar het is de moeite waard om je gevoelens te delen en te streven naar een positieve verandering in je werkomgeving.
Het is altijd goed om hulp te zoeken bij een vertrouwenspersoon of een professional als je merkt dat je mentaal welzijn lijdt onder je situatie op het werk.
Actie nemen
Tot slot is het ook belangrijk dat je actie gaat nemen om iets te gaan veranderen aan de situatie of omgeving die je nu ongelukkig maakt.
Je bent misschien geneigd om te blijven hangen in ontevredenheid of het gevoel dat je niet veel kunt doen aan de situatie.
Maar, het is belangrijk dat je beseft dat jij zelf alles in handen hebt en dat je de macht hebt om veranderingen aan te brengen.
Ongelukkig zijn op het werk kan leiden tot een hele reeks van fysieke en mentale gezondheidsproblemen, zoals stress, angst, depressie en burn-out.
Het kan ook invloed hebben op je relaties, zowel op het werk als privé, en je algehele welzijn beïnvloeden.
Door actie te ondernemen en stappen te zetten om je situatie te verbeteren, kun je weer controle krijgen over je leven en je geluk.
Dit kan betekenen dat je op zoek gaat naar andere werkzaamheden binnen het bedrijf, een cursus of training volgt om je vaardigheden te verbeteren, of zelfs besluit om ander werk te zoeken. Wat de oplossing ook is, het belangrijkste is dat je stappen onderneemt om je situatie te verbeteren en weer met plezier naar je werk kan gaan.
Het goed is om voor jezelf op te komen en te streven naar een werkomgeving die goed bij je past en waarin je gelukkig bent. Het nemen van actie kan eng en moeilijk zijn, maar het kan uiteindelijk leiden tot een leven met meer energie en voldoening, met meer werkgeluk!
Loopbaanbegeleiding
Loopbaanbegeleiding kan heel waardevol zijn wanneer je ongelukkig bent op het werk. Het kan je ondersteunen om de juiste loopbaankeuzes te maken.
Het geeft je inzicht in je sterke punten, je interesses en doelen, waardoor je beter kunt bepalen welke carrière stappen je moet nemen om weer plezier en voldoening te ervaren in je werk.
Het kan je helpen bij het vinden een nieuwe job richting maar ook van passende opleidingsmogelijkheden of bij het ontdekken van eventuele belemmeringen die je tegenhouden om gelukkig te zijn op je werk.
Kortom, loopbaanbegeleiding kan een waardevolle stap zijn naar een betere en gelukkigere werkplek en daarmee naar meer voldoening en welzijn in je leven.
Met de loopbaancheques van VDAB betaal je bovendien slechts €45 voor de eerste 4u begeleiding (en €45 voor de volgende 3u) en kan je gratis en vrijblijvend kennismaken!
Neem nu de eerste stap naar een gelukkiger werkend leven en boek je gratis kennismakingsgesprek! Je verdient het!
Reactie plaatsen
Reacties