Welke job past bij mij? Vind de juiste match!

Vandaag gaat een groot gedeelte van onze tijd naar ons werk, dus een job vinden waarin je gelukkig bent is belangrijk maar ook vaak uitdagend!

 

Steeds meer mensen verlangen naar een betekenisvolle invulling van hun professionele leven, die niet alleen aansluit bij hun vaardigheden, maar ook bij hun waarden en passies. Daarnaast wordt de balans werk-privé alsmaar belangrijker. 

 

Maar hoe kom je erachter welke job daadwerkelijk bij jou past? 

 

Misschien voel je je momenteel ongelukkig op het werk of ben je niet meer zo enthousiast en merk je dat je steeds vaker tegen bepaalde aspecten van je job aanloopt.

 

In dit artikel bespreek ik verschillende invalshoeken om kritisch te kijken naar je huidige job en werkplek en om in kaart te brengen of het misschien tijd is voor een nieuwe uitdaging.

Want de juiste job is niet alleen een kwestie van vaardigheden, maar ook van wie jij bent en wat jou drijft.

welke job past bij mij

Jouw unieke persoonlijkheid

Het is belangrijk dat jouw persoonlijkheid past bij jouw job omdat dit een grote invloed heeft op je werkplezier en je algemeen welzijn. 

Wanneer je job aansluit bij jouw karaktereigenschappen, zoals je communicatiestijl en waarden, ervaar je meer voldoening en betrokkenheid. Dit leidt niet alleen tot een hogere productiviteit, maar ook tot een betere werksfeer en samenwerking met collega's. Bovendien vermindert de kans op burn-out en stress, omdat je je meer op je gemak voelt in je job. 

Wanneer dit niet het geval is, kan dit leiden tot ontevredenheid, stress en uiteindelijk zelfs tot burn-out.

welke job past bij mij

Je persoonlijkheid omvat verschillende aspecten. Zo kan je bv. introvert zijn (je laadt op van alleen zijn) of extravert (je laadt op van sociaal contact). 

 

Als jouw werk vereist dat je constant in contact staat met anderen en sociaal vaardig moet zijn, maar je bent eigenlijk meer een introvert persoon, dan kan dit leiden tot overweldiging en mentale uitputting. 

 

Het kan ook zijn dat je iemand bent die graag met mensen bezig is, die graag een diepgaande relatie opbouwt met anderen. Een job waarbij je dag in dag uit achter je computer zit is dan niet degene die goed bij je past. 

 

Misschien vereist jouw werk dat je zelfstandig en met weinig toezicht kunt werken, maar heb je behoefte aan blijvende begeleiding en feedback, dan kan dit leiden tot gevoelens van onzekerheid en incompetentie.

Het is heel waardevol om te onderzoeken en wie je bent als persoon en wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Wanneer je hier duidelijkheid in krijgt en dit kan aanvaarden, kan dit je helpen om te bepalen welke job bij jou past. 

Misschien moet je werken aan bepaalde vaardigheden, zoals assertiviteit of stressmanagement, om je te ontwikkelen in jouw huidige job. Of misschien is het tijd om te kijken naar andere mogelijkheden die beter aansluiten bij wie je bent.

 

Door ervoor te zorgen dat jouw persoonlijkheid overeenkomt met jouw huidige job, kun je meer voldoening halen uit je werk en beter presteren op lange termijn. Het bevordert niet alleen je professionele groei, maar ook je persoonlijke ontwikkeling, wat op lange termijn bijdraagt aan een gelukkiger en zinvoller leven.

 

Het is de moeite waard om de tijd te nemen om te reflecteren op dit aspect van jouw carrière en eventuele stappen te nemen om jouw werk en persoonlijkheid beter op elkaar af te stemmen.

Jouw talenten

Het inzetten van jouw talenten bij jouw job is van essentieel belang voor zowel jouw persoonlijke groei als voor het succes van de organisatie waarvoor je werkt.

Wanneer je jouw talenten kunt benutten in je werk, zul je merken dat je meer voldoening haalt uit je werk en dat je beter presteert.

 

Door jouw talenten in te zetten, zal je ook meer energie krijgen en gemotiveerder zijn om je taken uit te voeren. Hierdoor zul je sneller en efficiënter te werk kunnen gaan, wat uiteindelijk zal leiden tot betere resultaten.

 

Op die manier ontwikkel je meer zelfvertrouwen en ben je beter bestand tegen uitdagingen die op je pad komen.

nieuwe job

Iedereen heeft talenten, dit is niet iets dat je aangeleerd hebt gekregen maar het is een unieke gave, een natuurlijke aanleg. Deze wordt zichtbaar in elke activiteit die moeiteloos gaat en die je voldoening geeft. Als je doet waar je goed in bent, dan vliegt de tijd. Tegelijkertijd zorgt het bezig zijn met je talenten ervoor dat je je interne batterijen (jouw energie) oplaadt.

 

Het inzetten van jouw talent zorgt voor persoonlijke voldoening en groei. Het is een belangrijk onderdeel van jouw werkgeluk en kan mee helpen voorkomen dat je in een burn-out terechtkomt.

Meer over burn-out en hoe je hiervan herstelt, lees je in mijn artikel 'Hoe herstel je van een burn-out? Kwetsbare patronen en behandeling'.

Work-life balans

In onze huidige maatschappij, waar de grenzen tussen werk en privéleven steeds vager worden, is het belang van een goede work-life balans niet te onderschatten. 

Wanneer je op zoek bent naar een baan die bij je past, speelt deze balans een cruciale rol in je algehele welzijn en tevredenheid. 

 

Een gezonde work-life balans draagt bij aan een betere mentale gezondheid. Wanneer je voldoende tijd hebt voor ontspanning, hobby's en sociale contacten, verminder je stress en voorkom je burn-out. Ruimte voor zelfzorg en herstel is essentieel in een tijd waarin werkdruk en prestatiedruk vaak hoog zijn. 

 

Een goede work-life balans zorgt ervoor dat je niet alleen professioneel actief bent, maar ook kunt genieten van de dingen die je leven zinvol maken. Wanneer je werk en privéleven in evenwicht zijn, ben je beter in staat om te genieten van je behaalde resultaten en ervaar je meer tevredenheid alle aspecten van je leven.

Ruimte voor zelfzorg en herstel is essentieel

in een tijd waarin werkdruk

en prestatiedruk vaak hoog zijn. 

zelfzorg en herstel

Ontdek welke loopbaanrichting écht bij jou past!

Wanneer je niet gemotiveerd bent en weinig plezier of uitdaging ervaart in je job, kan dit heel frustrerend zijn en zwaar doorwegen! Je voelt je vermoeid, ervaart negatieve gedachten en hebt nog weinig zin om iets te ondernemen.. 

 

Een job vinden die is afgestemd op jou met jouw unieke persoonlijkheid, talenten en kwaliteiten is dan ook heel belangrijk!

Het zal ervoor zorgen dat je weer energie krijgt, dat je weer enthousiast bent om de werkweek te beginnen. Dat je voldoening haalt uit de uitdagingen die je tegenkomt.

 

Tijdens loopbaanbegeleiding help ik jou om meer inzicht te krijgen in jouw unieke kwaliteiten en hoe je deze kan inzetten in een job. We onderzoeken welke loopbaanrichtingen je allemaal kan uitgaan en welke jobs écht bij jou passen.

Zodat jij een job kan vinden waar je enthousiast van wordt, waar je energie van krijgt, en plezier en voldoening van krijgt!

 

En met de loopbaancheques van VDAB is deze begeleiding extra voordelig! Lees hier meer over loopbaanbegeleiding:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.